Beschrijving:
Een rechterlijke machtiging (rm) is een beslissing van de rechter dat iemand gedwongen opgenomen moet worden (of blijven).
Betekenis:
Een rm is niet bedoeld voor een acute noodsituatie: daarvoor bestaat de inbewaringstelling (ibs).
Iedereen kan de procedure voor een rm in gang zetten. Meestal loopt dat via de huisarts of een andere arts/behandelaar. Die arts stuurt een verzoek naar de officier van justitie. Als de officier van justitie de rm ook noodzakelijk vindt, stuurt hij het verzoek door naar de rechter. De rechter is degene die beslist.
Uitgebreide informatie over de rm vindt u in het onderwerp rechterlijke machtiging.
Wat is een rechterlijke machtiging?
Een rechterlijke machtiging is een beslissing van de rechter dat een cliënt gedwongen opgenomen moet worden of blijven. Er zijn verschillende soorten rechterlijke machtigingen, maar de term wordt meestal gebruikt voor de 'voorlopige machtiging (VM)' en voor de 'machtiging tot voortgezet verblijf (MVV)
Aanvraag van een rechterlijke machtiging
De officier van justitie kan een rechterlijke machtiging (rm)-procedure op verzoek van een arts of directbetrokkene starten. Daarbij is altijd een geneeskundige verklaring nodig van een arts. De officier van justitie maakt een eigen afweging of hij wel of geen procedure start en het verzoek doorstuurt naar de rechter. De rechter beslist over de rm.
Wat gebeurt er na afgifte van een rechterlijke machtiging?
Nadat de rechter heeft besloten dat iemand een rechterlijke machtiging (rm) krijgt, moet die cliënt binnen twee weken opgenomen zijn in een instelling met een Bopz-aanmerking
Hoe kan een rechterlijke machtiging gestopt worden?
De cliënt kan aan zijn behandelaar vragen om de rechterlijke machtiging (rm) op te heffen. Als de behandelaar dat niet wil, kan de cliënt de geneesheer-directeur of de officier van justitie aanschrijven. Een laatste stap is cassatie.
Wie worden op de hoogte gesteld van een rechterlijke machtiging?
De rechter stelt directbetrokkenen en een aantal andere mensen op de hoogte van een rechterlijke machtiging (rm).
Ontslag uit de instelling bij rechterlijke machtiging
Bij een gedwongen opname kan een cliënt niet zelf bepalen wanneer hij uit de instelling vertrekt. Daarvoor moet de Bopz-arts (geneesheer-directeur) toestemming geven.
Niet gevonden wat u zocht? Ga naar het contactformulier of bel 0900-1121314, en we helpen u graag verder. We zijn maandag t/m vrijdag van 10.00 tot 16.00 uur bereikbaar.